Ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών του Τμήματος Λογοθεραπείας εγκρίθηκε από τη σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβερνήσεως με το ΦΕΚ 4724 (Τ.Β΄ 19.12.2019).
Η εκπόνηση των διδακτορικών διατριβών γίνεται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τις διατάξεις του ν.4485/2017 (ΦΕΚ 114 τ.Α΄/4-8-2017).
Το Τμήμα Λογοθεραπείας δύναται να προκηρύσσει θέσεις διδακτορικών φοιτητών στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού εξαμήνου. Για το χειμερινό εξάμηνο, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι το τέλος μηνός Σεπτεμβρίου και για το εαρινό εξάμηνο, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι μέχρι το τέλος μηνός Φεβρουαρίου.
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν στη Γραμματεία του Τμήματος τα παρακάτω δικαιολογητικά
Σημειώνεται ότι αιτήσεις δίχως την προσκόμιση όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών δεν θα γίνονται δεκτές.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης για την εκπόνηση διδακτορικής διατριβής αποτελεί η κατοχή (Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.). Πτυχιούχοι Τ.Ε.Ι., Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ή ισότιμων σχολών μπορούν επίσης να γίνουν δεκτοί ως υποψήφιοι διδάκτορες μόνο, εφόσον είναι κάτοχοι (Μ.Δ.Ε).
Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην Γραμματεία του Τμήματος. Τέλος, ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει ένα προσχέδιο της διδακτορικής διατριβής, στο οποίο θα περιγράφει συνοπτικά το σκοπό, τη διαδικασία της ερευνητικής μελέτης, καθώς και τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
Η Διδακτορική Διατριβή θα πρέπει να είναι πρωτότυπη έρευνα του υποψηφίου διδάκτορα η οποία θα συνεισφέρει ουσιαστικά στην εξέλιξη της γνώσης στο αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο και θα στοιχειοθετείται με παρουσίαση αποτελεσμάτων σε τουλάχιστον ένα (1) έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό και σε τουλάχιστον δύο (2) έγκριτα διεθνή συνέδρια με σύστημα κριτών. Η Διδακτορική Διατριβή συγγράφεται στην ελληνική γλώσσα, αλλά είναι δυνατή η συγγραφή της στην αγγλική, εφόσον ο υποψήφιος διδάκτορας το έχει δηλώσει είτε στην αρχική του αίτηση είτε με νεότερη αίτηση και συμφωνία της Ε.Δ.Σ. η οποία επικυρώνεται από τη Συνέλευση του Τμήματος. Σε κάθε περίπτωση η Διδακτορική Διατριβή θα πρέπει να συνοδεύεται από περίληψη στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.
Η Συνέλευση του Τμήματος, αναθέτει στον προτεινόμενο επιβλέποντα την επίβλεψη της Διδακτορικής Διατριβής και ορίζει Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή σύμφωνα με το άρθρο 39 του ν. 4485/2017.
Κάθε υποψήφιος διδάκτορας υποχρεούται: α) να ανανεώνει την εγγραφή του στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους με αίτηση του στη Γραμματεία του Τμήματος και συγκεκριμένα το μήνα Οκτώβριο. Αν ο υποψήφιος δεν ανανεώσει την εγγραφή του για δύο συνεχόμενα έτη διαγράφεται β) να υποβάλλει εγγράφως, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαΐου κάθε έτους, αναλυτικό υπόμνημα ενώπιον της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Διδακτορικής Διατριβής. Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή, μετά τη λήψη του αναλυτικού υπομνήματος από τον υποψήφιο διδάκτορα, υποβάλλει κατά το μήνα Ιούνιο την ετήσια έκθεση προόδου του υποψηφίου. Τόσο το αναλυτικό υπόμνημα του υποψηφίου όσο και η ετήσια έκθεση προόδου της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής καταχωρούνται στον ατομικό φάκελο του υποψηφίου διδάκτορα.
Στην περίπτωση που η Ε.Δ.Σ. κρίνει ότι η πρόοδος του υποψηφίου διδάκτορα δεν είναι ικανοποιητική, εισηγείται προς τη Συνέλευση του Τμήματος τη λήψη σχετικών μέτρων γ) να συμμετέχει σε επικουρικές εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο. Η απασχόληση αυτή τελεί υπό την ευθύνη του Επιβλέποντα Καθηγητή και δεν πρέπει να αποσπά τον υποψήφιο διδάκτορα από τις βασικές υποχρεώσεις του δ) να έχει φυσική παρουσία στο Τμήμα, όταν αυτό απαιτείται ε) να τηρεί τους κανόνες ηθικής και ακαδημαϊκής δεοντολογίας. Έρευνα σε ανήλικους προϋποθέτει σχετική άδεια και συγκατάθεση γονέων στ) να αναφέρει πάντα στις δημοσιεύσεις και στις ανακοινώσεις του σε συνέδρια το Τμήμα και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, παρουσιάζοντας τα ερευνητικά δεδομένα της διατριβής με τη σύμφωνη γνώμη του επιβλέποντα. Μέχρι την υποβολή της τρίτης ή τέταρτης ή πέμπτης στις περιπτώσεις παράτασης εκπόνησης της διατριβής οι υποψήφιοι έχουν την υποχρέωση να έχουν παρουσιάσει τη μεθοδολογία ή μέρος των αποτελεσμάτων της διατριβής έστω και προκαταρτικών σε επιστημονικό συνέδριο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Οι Διδακτορικές Σπουδές προσφέρονται δωρεάν. Οι υποψήφιοι διδάκτορες έχουν μέχρι και πέντε (5) πλήρη ακαδημαϊκά έτη από την πρώτη εγγραφή τους, όλα τα δικαιώματα και τις παροχές που προβλέπονται και για τους φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών, σχετικά με τις παροχές πρόσβασης, δανεισμού, και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μέχρι και πέντε (5) έτη μετά την ολοκλήρωση της Διδακτορικής τους Διατριβής, διατηρούν δικαιώματα πρόσβασης, δανεισμού, και χρήσης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι υποψήφιοι διδάκτορες δικαιούνται των παροχών της φοιτητικής μέριμνας και της υγειονομικής και νοσοκομειακής περίθαλψης όπως ισχύει και για τους φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών. Κάθε υποψήφιος διδάκτορας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί την υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος. Για την εξασφάλιση της αναγκαίας υλικοτεχνικής υποδομής μεριμνούν ο Επιβλέπων Καθηγητής και ο Διευθυντής του Π.Δ.Σ.
Η χρονική διάρκεια για την απόκτηση του Διδακτορικού Διπλώματος είναι τουλάχιστον τρία (3) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Ως μέγιστος χρόνος για την ολοκλήρωσης της Διδακτορικής Διατριβής ορίζονται τα έξι (6) πλήρη ημερολογιακά έτη από την ημερομηνία ορισμού της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής. Για οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα χρονικά αυτά όρια αποφαίνεται η Συνέλευση του Τμήματος, ύστερα από πρόταση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.
Υποψήφιος διδάκτορας, ο οποίος δεν αποκτά το Διδακτορικό Δίπλωμα εντός των προθεσμιών, όπως αυτές περιγράφονται στο του ν. 4485/2017 (ΦΕΚ 114 τ.Α΄/4-8-2017), διαγράφεται από το Πρόγραμμα Διδακτορικών Σπουδών με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. Η απόφαση διαγραφής κοινοποιείται υποχρεωτικά και αμελλητί στην Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή και στον υποψήφιο διδάκτορα.
Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή, όταν κρίνει ότι περατώθηκε η έρευνα του υποψηφίου, επιτρέπει εγγράφως σ’ αυτόν τη συγγραφή της Διδακτορικής Διατριβής. Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της Διδακτορικής Διατριβής και την έγγραφη θετική εισήγηση της πλειοψηφίας των μελών της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής ο υποψήφιος διδάκτορας αιτείται στη Συνέλευση του Τμήματος τη δημόσια υποστήριξη και αξιολόγηση της. Την αίτηση συνοδεύουν οκτώ (8) βιβλιόδετα και ηλεκτρονικά αντίγραφα της υπό κρίσης Διδακτορικής Διατριβής.
Η Τριμελής Συμβουλευτική Επιτροπή συντάσσει αναλυτική εισηγητική έκθεση και την υποβάλλει στη Συνέλευση του Τμήματος ζητώντας τον ορισμό Επταμελούς Εξεταστικής Επιτροπής για την κρίση της Διδακτορικής Διατριβής.
Μετά από συνεδρίαση της Συνέλευση του Τμήματος και εντός διμήνου από την τελική έγκριση της Διδακτορικής Διατριβής, γίνεται παρουσίαση του Πρακτικού της Εξεταστικής Επιτροπής και ακολουθεί η καθομολόγηση του υποψηφίου και η αναγόρευση του σε Διδάκτορα του Τμήματος παρουσία του Πρύτανη ή ενός από τους Αντιπρυτάνεις. Πριν την καθομολόγηση, η διατριβή πρέπει να έχει τυπωθεί και βιβλιοδετηθεί με τη φροντίδα του υποψηφίου διδάκτορα, ο οποίος και καταθέτει 14 αντίτυπά της ως εξής:
Για την ολοκλήρωση των Διδακτορικών Διατριβών υπάρχουν μια σειρά από βοηθητικά έγγραφα τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
Χρήσιμοι σύνδεσμοι
Επικοινωνία
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Τμήμα Λογοθεραπείας
Πανεπιστημιούπολη Β’ Ιωαννίνων
4ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών
45500 Ιωάννινα
© Copyright 2023 Τμήμα Λογοθεραπείας – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων | Σχεδιασμός Ιωάννα Κανλίδου, Γιάννης Σίντος & Κώστας Πλαχούρας